Het Groen Gemaal

Gaan voor groen en biodiversiteit

In 2001 is een groep vrijwilligers van Wijkcentrum De Pijp begonnen met het creëren van een inspirerende, informatieve en rustgevende groene oase, waar buurtbewoners in eerste instantie vooral terecht konden voor het ruilen van planten en zaden. In de loop der jaren is het aantal activiteiten van het Groen Gemaal in het Sarphatipark gegroeid.


Bij het Groen Gemaal kun je onder andere terecht voor advies en voor plantjes die tegen een zacht prijsje te koop zijn

Activiteiten

Je kunt er advies krijgen over (gevel)tuinen, verticale gaasbakken, waterbakken, composteren, zaaien en stekken. De zelfgekweekte, gestekte en gezaaide plantjes zijn ook voor een zacht prijsje te koop. Elk najaar zijn er ecologisch geteelde bloembollen tegen inkoopprijs verkrijgbaar.

Op deze manier zorgt het Groen Gemaal ervoor dat De Pijp een stuk groener en biodiverser wordt. Andere voorbeelden daarvan zijn de bij- en vlindervriendelijke planten en het zelfgemaakte insectenhotel in het vlinderplantsoen, de bijenkast en de wormencompostbak.

Het gemaal zelf is voorzien van isolerend leemstucwerk en infraroodverwarming. Er zijn verticale tuintjes gemaakt van gerecyclede materialen en je kunt er vierkante plastic plantenpotjes inleveren die worden hergebruikt.

Meld je aan als vrijwilliger

De vrijwilligers doen onder andere aan medebeheer in het Sarphatipark. Ze verzorgen de beplanting van drie plantsoenen rond het gemaal en het Heimanspad en verwijderen daar wekelijks zwerfafval. Woon je in de buurt en heb je (een beetje) groene vingers? Meld je dan als vrijwilliger aan via groengemaal@wijkcentrumdepijp.nl.

Openingstijden en meer informatie

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, van 13.00-17.00 uur. In de herfst en winter minder frequent geopend, afhankelijk van het weer. Gesloten tussen kerst en 5 januari.

Voor meer informatie ga je naar de facebookpagina en naar de weblog van het Groen Gemaal.