Opname met BDL-lichtvoering

Flop Vinken

 

"We wilden ‘iets’ met zonnepanelen, maar wisten niet waar te beginnen"

Flop Vinken
We wilden ‘iets’ met zonnepanelen, maar wisten niet waar te beginnen
Kunstenaar Flop Vinken woont sinds 1997 met zijn gezin in De Pijp in een lichte en ruime woning. Met zijn buurman Jan vormt hij een kleine VvE. De mannen kennen elkaar al vanaf hun twaalfde en de gezinnen zijn hecht met elkaar.

Jan en Flop wilden al langer ‘iets met zonnepanelen’, maar het was onduidelijk welke stappen ze precies moesten zetten. Totdat Flop een bijeenkomst bezocht waar hij hoorde over project SPARK.

Concrete aanpak

Flop sprak na de bijeenkomst met Matty van Ewijk, een van de oprichters van het netwerk Duurzaam in De Pijp en coördinator van project SPARK. “Wat vooral hielp, was de concrete aanpak die gericht was op onze specifieke situatie,”, aldus Flop. Flop en Jan wonen namelijk in een huis met een beschermde status. Bij de gemeente kwamen ze niet veel verder met de vraag wat nu wel en niet mogelijk was voor hun specifieke pand en welke stappen ze precies moesten zetten. 

”Wat vooral hielp, was de concrete aanpak die gericht was op onze specifieke situatie.”

Nadat Flop zijn adres had doorgegeven, maakte Matty na een kort onderzoekje een eerste inschatting van de mogelijkheden. Daarna sloten Flop en Jan aan bij een initiatief van project SPARK om samen met een aantal buurtbewoners zonnepanelen in te kopen. Zo’n ‘collectieve inkoop’ biedt namelijk voordelen. Het bespaart je in ieder geval tijd, omdat je niet alles in je eentje hoeft uit te zoeken. Ook kan het een financieel voordeel opleveren wanneer je met genoeg buurtbewoners bent.

Lastig voor kleine VvE’s

De deelnemers aan het initiatief kregen een gratis advies van een zonneadviseur. Ook hielp het project met het opstellen van de eisen voor de offertes en het vinden van een goede installateur. Dit laatste is voor kleine VvE’s vaak lastig, omdat veel installateurs zich liever richten op grotere projecten. Het komt ook voor dat installateurs daken ‘te ingewikkeld’ vinden en daarom niet eens een offerte willen uitbrengen, zelfs niet als het meerdere daken betreft.  

Gelukkig vond project SPARK na lang zoeken een installateur die wél bereid was om offertes uit te brengen en die het zelfs leuk vond om mee te denken over oplossingen voor situaties die niet standaard zijn, GreenTecSense

Zonnepanelen gelegd

Inmiddels zijn de zonnepanelen gelegd op het dak van Flop en Jan. Zij hebben uiteindelijk gekozen voor dubbelzijdige zonnepanelen, dus zonnepanelen met glas aan beide kanten. Het dak is beschilderd met reflecterende verf, wat weer iets extra rendement oplevert. Ze zijn zeer tevreden over de installateurs: “De mannen van GreenTec Sense en Solar Logic hebben de panelen niet alleen netjes geïnstalleerd, maar ook meegedacht over creatieve oplossingen.” Flop en Jan verwachten hun investering in zonnepanelen in ongeveer zeven jaar terug te verdienen. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Flop Vinken. Foto: Studio Huib van Wersch

Tip van Flop

Heeft Flop nog een tip voor kleine VvE’s die denken aan zonnepanelen op hun dak? Er zijn helaas geen subsidies meer voor VvE’s die zonnepanelen op hun dak willen leggen. Maar kleine VvE’s  kunnen wel de BTW op de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen. Je schrijft je dan tijdelijk in als ondernemer, vult een formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in en kunt op die manier de BTW terugkrijgen. Meer informatie is te vinden op de website van de belastindienst.

“Je kunt de BTW op de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen, ook al ben je geen ondernemer”.

Zonnepanelen voor de Hemonybuurt

Project SPARK richt zich onder andere op kleine VvE’s in De Pijp met interesse in zonnepanelen. Het project is officieel geëindigd. Maar Duurzaam in De Pijp is van plan een nieuw zonnepanelentraject voor kleine VvE’s op te starten, dit keer in de Hemonybuurt. Wil je meer weten? Stuur dan een mailtje naar info@duurzaamindepijp.nl

Links en meer informatie

Foto’s: Studio Huib van Wersch, www.studiohuibvanwersch.com