Afval

de schone pijp

De Schone Pijp

Samen werken aan een schone Pijp: dat is het doel van bewoners en ondernemers die sinds 2016 gezamenlijk actie ondernemen onder de naam De Schone Pijp. De werkgroep denkt continu na over manieren om samen het afvalprobleem aan te pakken, zoals vuilnis dat naast containers wordt gedumpt, zwerfafval en andere vormen van vervuiling.

Poets je bakkie

De werkgroep denkt niet alleen na, maar onderneemt ook actie. Zo organiseren ze bijvoorbeeld de actie ‘Poets je Bakkie’. Elk kwartaal gaat een groep vrijwilligers, gewapend met sop en spons, de straat op om de ondergrondse containers aan de buitenkant schoon te maken. De gemeente doet dit werk ook, maar helaas zijn de bakken snel weer vies en onhygiënisch. 

Op zoek naar container-adoptanten

De Schone Pijp is altijd op zoek naar vrijwilligers die een ondergrondse container willen adopteren. Ze vragen je actief te letten op de container bij jou in de buurt, de werkgroep op de hoogte te houden wanneer hij vol is en 14 020 te bellen bij incidenten of hevige vervuiling. De behoefte ligt voornamelijk in de Zuid Pijp.

Meer informatie

Ben je nieuwsgierig, wil je een keertje meedoen met een actie of wil je je aansluiten bij de werkgroep? Je vindt meer informatie op: https://www.wijkcentrumdepijp.nl/wat-doen-wij/schone-pijp/

Lees ook het inspirerende verhaal van Tamara Beelen, secretaris van De Schone Pijp en hotelmanager van een wormenhotel.

Lees verder
Wormenhotel samen composteren

Wormenhotel

Een wormenhotel is een kast op straat waar buurtbewoners hun groente, fruit- en etensresten in composteren met behulp van wormen. Dit levert niet alleen een waardevolle bodemverbeteraar op, het maakt de buurt leuker en gezelliger.

Wormenhotels zijn populair: zo is er een wachtlijst voor het wormenhotel bij het Sarphatipark. Tamara Beelen is ‘hotelmanager’ van het wormenhotel. Je leest hier wat zij nog meer doet in de buurt.

Meer informatie

Meer informatie vind je op www.wormenhotel.nl

Lees verder
Repair Cafe de Pijp

Repair Café De Pijp

Wat doe je met een kapotte citruspers, broodrooster of cd-speler? Weggooien, want een nieuwe is vaak goedkoper dan laten repareren. Dat is zonde, niet alleen van het geld, maar ook van de (onnodige) belasting van het milieu. Daarom komt een groepje handige vrijwilligers maandelijks bijeen in het Repair Café om kapotte spullen van buurtbewoners te repareren.

Meer informatie

https://nmtzuid.nl/project/repair-cafe/

Lees verder

Tentoonstelling Afval Bestaat Wel/Niet

In november 2020 organiseerde Duurzaam in De Pijp de fototentoonstelling Afval Bestaat Wel / Niet in het Sarphatipark. Met foto’s van afval, en van oplossingen, gemaakt door kinderen, amateurfotografen en professionals uit de buurt. 

Voor dit project konden volwassenen en kinderen een fotografieworkshop van fotograaf Rob Godfried volgen. Op de facebookpagina van Duurzaam in De Pijp (www.facebook.com/duurzaamindepijp) hebben we daartoe een oproep geplaatst. 

Het plan is om in 2021 weer fototentoonstelling te organiseren, dit keer rondom het thema ‘duurzame kleding’.

Lees verder