Verhalen uit de buurt

Gertrude van der Ven

Stimuleer het buurtgevoel, want uiteindelijk is de buurt de basis

Gertrude van der Ven
Als Gertrude van der Ven in 1998 de tuin ziet van een huis in de Frans Halsbuurt is ze verkocht. Sindsdien woont ze met veel plezier in De Pijp. Gertrude is onder andere initiatiefnemer van het succesvolle Groene Schuurtjes. Het komend jaar wil ze zich meer gaan inzetten voor buurtcomposteren. Toch ziet ze zichzelf niet als een "gigantische duurzaamheidsfreak".
Cris Zomerdijk

Je kunt ook op kleine schaal iets betekenen voor je buurt

Zijn wortels liggen in Limmen, maar Cris Zomerdijk kwam voor zijn studie naar Amsterdam en is niet meer weggegaan. Hij woont inmiddels tien jaar in De Pijp met zijn vriendin en hun twee kinderen van twee en vier jaar. Sinds 2018 organiseert Cris vanuit Junior Chamber International (JCI) samen met De Schone Pijp een opruimactie op World Clean Up Day.
Helena Lindberg en Agnes van Bruggen

Het ging zoveel makkelijker dan we dachten

Helena en Agnes zijn buren in de Govert Flinckstraat. Ze kennen elkaar sinds 2019 en hebben onlangs met twee andere buren zonnepanelen op hun dak laten leggen. Daarbij waren ze verbaasd dat alles zo voorspoedig ging.
Jouke Lamers

Mensen zijn vaak verbaasd dat ze gratis energiebesparende hulpmiddelen krijgen

Jouke Lamers, gepensioneerd acteur en docent drama, is geboren in Amsterdam en woont sinds 1995 in De Pijp. Hij is betrokken geweest bij PRET (Pijp en Rivierenbuurt Energie Team) en werkgroep De Schone Pijp. Sinds 2017 komt hij als vrijwillig energiecoach van stichting !Woon bij mensen thuis om ze te helpen energie te besparen. Hij weet als geen ander wat je met eenvoudige maatregelen kunt bereiken.
Stefanie Jansen

Voor een concreet idee kun je vrij makkelijk subsidie aanvragen bij de gemeente

Stefanie Jansen woont met haar drie zonen in een appartement met uitzicht op het Sarphatipark. Ze is onder andere coördinator bij Wijkcentrum de Pijp, betrokken bij Cocreatieplek Zuidpunt en co-auteur van het boek Cocreatie Revolutie: 7 principes voor duurzaam succes. Ook neemt ze deel aan een denktank over duurzaam toerisme in Amsterdam.
Flop Vinken

We wilden ‘iets’ met zonnepanelen, maar wisten niet waar te beginnen

Kunstenaar Flop Vinken woont sinds 1997 met zijn gezin in De Pijp in een lichte en ruime woning. Met zijn buurman Jan vormt hij een kleine VvE. De mannen kennen elkaar al vanaf hun twaalfde en de gezinnen zijn hecht met elkaar.
Tamara Beelen

Het is leuk om je samen met buurtbewoners in te zetten voor De Pijp

Tamara Beelen woont al 20 jaar in De Pijp. Ze is secretaris van De Schone Pijp en betrokken bij allerlei duurzame initiatieven, zoals het wormenhotel bij het Sarphatipark.
Bram Bos

Je moet er gewoon een beetje een sport van maken

Bram Bos over de duurzame renovatie van het karakteristieke Polderhuis in De Pijp, zijn succesvolle strijd tegen de gasafsluitboete en eenvoudige duurzame maatregelen die je zelf kunt nemen.
Peter van Maaren

Het gaat erom dat je contact maakt met je buurtgenoten

Peter van Maaren, lid van de bewonerscommissie in de Diamantbuurt, organiseert al jaren de geveltuinenburendag en de oliebollenactie voor ouderen. Daarnaast geeft hij eens in de week op vrijwillige basis techniekles aan Marokkaanse en Turkse jongeren uit de buurt.