Cris_landscape15

Cris Zomerdijk

 

"Je kunt ook op kleine schaal iets betekenen voor je buurt"

Cris Zomerdijk
Je kunt ook op kleine schaal iets betekenen voor je buurt
Zijn wortels liggen in Limmen, maar Cris Zomerdijk kwam voor zijn studie naar Amsterdam en is niet meer weggegaan. Hij woont inmiddels tien jaar in De Pijp met zijn vriendin en hun twee kinderen van twee en vier jaar. Sinds 2018 organiseert Cris vanuit Junior Chamber International (JCI) samen met De Schone Pijp een opruimactie op World Clean Up Day.

Als Cris in aanraking komt met de ludieke acties van werkgroep De Schone Pijp in de buurt begint er iets te borrelen. Cris is lid van JCI, Junior Chamber International, een netwerkorganisatie voor ondernemende mensen tot 40 jaar die zich inzetten voor positieve verandering in de maatschappij. Hij wil de leden van JCI inspireren en motiveren om in actie te komen tegen afval in de buurt. Samen met JCI-leden en De Schone Pijp organiseert hij een opruimactie op World Clean Up Day.  

World Clean Up Day, die ieder jaar plaatsvindt op een zaterdag in september, is ontstaan in Estland in 2008. Het is de grootste wereldwijde opruimactie met 180 landen die meedoen. In Nederland vinden op ongeveer 2.500 locaties opruimacties plaats, vertelt Cris. 

Webinars

In de aanloop naar World Clean Up Day organiseert Cris webinars voor de leden van JCI. “Die zijn in eerste instantie bedoeld om de leden te informeren en te inspireren om mee te doen met World Clean Up Day. Zo hebben we vorig jaar aan de Zwerfinator, die strijdt tegen afval en plastic, gevraagd om iets te vertellen. Dat was erg interessant. Maar het is ook bedoeld om de JCI-leden meer bewust te maken van het afvalprobleem.” 

Weinig tijd

Met een drukke baan als managing partner bij Holland Consulting Group en een gezin met twee kleine kinderen is vrije tijd schaars voor Cris, iets dat ouders in vergelijkbare situaties vast herkennen. “Het lukt mij niet om gedurende het hele jaar allerlei acties te organiseren rondom duurzaamheid en daar heel veel tijd in te steken. Maar met het mede organiseren van een lokale opruimactie op World Clean Up Day kan ik toch een steentje bijdragen aan de buurt,” aldus Cris. 

Zelf ook bewuster

Sinds Cris betrokken is bij World Clean Up Day kijkt hij zelf ook bewuster naar de buurt. “Op het eerste gezicht lijkt een straat bijvoorbeeld schoon. Maar als je dan iets verder kijkt, zie je dat er hier en daar toch nog afval ligt. Dat pak ik dan op en gooi het in een prullenbak.” Voor zijn kinderen wil Cris een afvalgrijper aanvragen bij de gemeente zodat ze samen afval kunnen oprapen. Jong geleerd, oud gedaan! 

Tips van Cris

Heeft Cris nog tips voor buurtbewoners? “Allereerst: doe mee met de World Clean Up Day op zaterdag 18 september 2021! Het verbindt en je houdt er een goed gevoel aan over”, vindt Cris. “En voor mensen die zelf een initiatief willen beginnen, op welk gebied dan ook: ga vooral doen. Begin met een paar mensen die al enthousiast zijn en maak het laagdrempelig en niet te ambitieus. Leer van wat je doet en stuur dan bij.  Kijk hoe je mensen kunt informeren en inspireren; goede communicatie is daarbij belangrijk.” 

Cris ziet paralellen met zijn werk op het gebied van organisatieverandering. Daar gaat het ook om mensen en organisaties (weer) in beweging krijgen. Inspire, Educate, Activate, en Celebrate zijn daarbij sleutelwoorden. Inspireer mensen, geef ze de informatie die ze nodig hebben, zoek naar manieren om mensen te activeren en vier kleine en grote successen: allemaal belangrijke ingrediënten voor succesvolle verandering – en voor een succesvol duurzaam initiatief.

Links en meer informatie

Foto: Studio Huib van Wersch