Jouke1200600

Jouke Lamers

 

"Mensen zijn vaak verbaasd dat ze gratis energiebesparende hulpmiddelen krijgen"

Jouke Lamers
Mensen zijn vaak verbaasd dat ze gratis energiebesparende hulpmiddelen krijgen
Jouke Lamers, gepensioneerd acteur en docent drama, is geboren in Amsterdam en woont sinds 1995 in De Pijp. Hij is betrokken geweest bij PRET (Pijp en Rivierenbuurt Energie Team) en werkgroep De Schone Pijp. Sinds 2017 komt hij als vrijwillig energiecoach van stichting !Woon bij mensen thuis om ze te helpen energie te besparen. Hij weet als geen ander wat je met eenvoudige maatregelen kunt bereiken.

Als ik Jouke benader met de vraag of ik hem mag interviewen, stemt hij meteen toe. Ik mag zelfs bij hem thuis langskomen, op gepaste afstand in verband met het coronavirus. Bij binnenkomst vraag ik hem of hij het prettig vindt als ik een mondkapje draag. Even aarzelt Jouke, want met mondkapjes op is het misschien lastig praten. Toch besluiten we ze voor de zekerheid wel op te zetten. Misschien is het zijn achtergrond als acteur en docent drama, maar Jouke is prima te verstaan. We praten over de vreemde tijd waarin we leven en over Joukes grote liefde: theater. Het is gezellig en ik vergeet bijna waarvoor ik kwam.

Heel veel vragen

Jouke stelt voor om een app op zijn tablet te doorlopen. Deze app gebruikt hij als hij op bezoek gaat bij mensen die via !Woon een gratis en vrijblijvend huisbezoek hebben aangevraagd van een energiecoach. Met behulp van de app stelt Jouke mij vragen op verschillende gebieden. Zetten we alle apparaten uit of op standby als we ze niet gebruiken? Hoe vaak en hoe lang douchen alle gezinsleden? Zit de wastrommel altijd vol als we een was draaien? Doen we de gordijnen ’s avonds dicht? Staan er dingen voor de verwarming? Op hoeveel graden zetten we de verwarming als we naar bed gaan? Gebruiken we een waterbesparende douchekop? En zo zijn er nog veel meer vragen.

Jouke stelt de vragen op een prettige manier, zonder belerend te zijn, zelfs als ik op sommige vragen het antwoord niet weet omdat dat thuis niet tot mijn ‘taken’ behoort. Gelukkig is Jouke er niet om met het vingertje te wijzen, maar om echt te helpen. Soms met een flinke dosis humor, wat het een leuk gesprek maakt. 

Gratis energiebesparende hulpmiddelen

Afhankelijk van mijn antwoorden geeft de app meteen al een aantal suggesties om mijn energieverbruik te verminderen. Zo zou ik radiatorfolie kunnen overwegen, een aluminiumkleurig folie dat je achter je radiatoren bevestigt, waardoor je veel minder warmte verliest. 

Jouke loopt even weg en komt terug met een enorme rugzak. Hij haalt er van alles uit zoals een tochtband, een ‘standby killer’ en twee verschillende soorten radiatorfolie. Bij een huisbezoek mag hij tot een bepaald bedrag energiebesparende producten weggeven, vandaar de grote rugzak die hij naar elk huisbezoek meezeult. ‘Mensen zijn vaak verbaasd dat ze van de stad gratis energiebesparende hulpmiddelen krijgen,’ vertelt Jouke. 

Jouke vindt het leuk om bij mensen thuis te komen als energiecoach. Hij probeert eerst uit te vinden waarom mensen energie willen besparen. Draait het voornamelijk om het besparen van geld, om het milieu of om allebei? Dat helpt hem om beter aan te sluiten bij de motivatie van de mensen waar hij over de vloer komt. Leuk detail: zijn broer, die in Den Haag woont, is ook energiecoach.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jouke met zijn ‘dame’. Foto: Studio Huib van Wersch

Joukes top tips

Ik vraag aan Jouke wat zijn belangrijkste algemene tips zijn. ‘Radiatorfolie is echt een succesnummer’, zegt Jouke. Het is simpel aan te brengen en geeft goed resultaat. Er zijn twee soorten folie. De folie die je tegen de muur plakt kan in principe bij alle radiatoren. Bij de modernere radiatoren kun je folie met een magneetstrip gebruiken. Jouke vertelt dat hij ooit met een collega met een warmtecamera heeft rondgelopen in De Pijp. Als de camera de kleur rood laat zien, dan komt er veel warmte door de muren naar buiten. Maar als er radiatorfolie geplaatst is, dan verandert de kleur in oranje. 

‘Verder is het heel belangrijk om je huis dagelijks te luchten,’ voegt Jouke toe. ‘Vochtige lucht is namelijk lastiger te verwarmen dan droge lucht en normaal gesproken is de lucht buiten droger dan binnen. Daarom is het goed om je huis dagelijks een half uurtje te luchten door de ramen open te zetten. Dat is uiteindelijk niet alleen gunstig voor je energieverbruik, maar ook voor je gezondheid. Denk er wel aan om de verwarming lager te zetten als je de ramen openzet.’

Indringer in huis

Als ik na ons fijne gesprek afscheid heb genomen van Jouke en terug naar huis loop, bedenk ik me dat ik echt wijzer ben geworden. Het is inspirerend om te merken dat je met eenvoudige maatregelen toch veel kunt bereiken. Én dat alle beetjes helpen. 

De suggestie om mijn haar in de wasbak te wassen in plaats van in de douche ga ik waarschijnlijk niet overnemen. Dat is me met mijn lange haar toch net te veel gedoe. En een aantal van de maatregelen passen we al toe. Maar het plaatsen van radiatorfolie en het iedere dag goed luchten van het huis zijn relatief eenvoudige dingen die we nog wél kunnen doen. 

Als ik thuiskom is het eerste wat ik aan mijn partner vraag: ‘Waarom hebben wij eigenlijk geen folie achter de radiatoren?’ Daar heeft hij wat mij betreft geen duidelijk antwoord op. Dus dat gaan we nog regelen. En de volgende ochtend zet ik meteen zoveel mogelijk ramen open. Wat zorgt voor consternatie als een wildvreemde kat doodgemoedereerd achter een van mijn dochters aan de trap oploopt. Die was blijkbaar door een open raam naar binnen geglipt. Maken we toch nog wat mee, zo in coronatijd. Met dank aan energiecoach Jouke. 

Handige links en meer informatie

Vraag hier een gratis bezoek van een energiecoach van !Woon aan. Let op: in verband met het coronavirus worden de huisbezoeken voorlopig vervangen door videogesprekken.  

!WOON is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, waarbij het belang van bewoners voorop staat. !Woon geeft bewoners informatie en advies over huren, kopen, energie, organisatie en participatie. De stichting is er voor huurders, eigenaar-bewoners en woningzoekenden. 

Foto’s: Studio Huib van Wersch