3_Tam_02 kopie_1200600

Tamara Beelen

 

"Het is leuk om je samen met buurtbewoners in te zetten voor De Pijp"

Tamara Beelen
Het is leuk om je samen met buurtbewoners in te zetten voor De Pijp
Tamara Beelen woont al 20 jaar in De Pijp. Ze is secretaris van De Schone Pijp en betrokken bij allerlei duurzame initiatieven, zoals het wormenhotel bij het Sarphatipark.

Het is nogal een rijtje, de duurzame initiatieven die Tamara heeft gestart of waarbij ze een rol speelt. Zo is ze vanaf het begin betrokken bij De Schone Pijp, een samenwerking tussen bewoners en ondernemers om zwerfafval tegen te gaan. Daarnaast onderneemt De Schone Pijp actie tegen vuilnis dat vaak naast containers wordt gedumpt en andere vormen van vervuiling. Bij woningcorporatie De Alliantie heeft Tamara zich hard gemaakt voor de plaatsing van zonnepanelen op de daken van huurders in De Pijp. Maar ze is op meer fronten actief.

Hotelmanager wormenhotel

Naast secretaris van De Schone Pijp is Tamara ook ‘hotelmanager’ van het wormenhotel bij het Sarphatipark. Buurtbewoners brengen hun groenafval naar het hotel en de wormen maken er compost van dat de bewoners weer kunnen gebruiken.

Tamara controleert of alles goed verloopt, houdt de mailinglijst bij en organiseert het oogsten van de compost. Ze plaatst mensen die willen meedoen op de wachtlijst, want er is veel interesse. Soms ook uit onverwachte hoek: ‘We hebben wel eens een aanvraag uit het buitenland gehad voor een kamer in het wormenhotel’, lacht Tamara.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het wormenhotel bij het Sarphatipark

Grasmatten met bloemetjes

Een ander initiatief waar Tamara een belangrijke rol in had, zijn de kunstgrasmatten met bloemetjes die geplaatst zijn bij containers op verschillende plaatsen in De Pijp. Tamara ergerde zich groen en geel aan het afval dat mensen steeds naast de containers neerkwakten en wilde hier iets aan doen.

Samen met een andere actieve buurtbewoner reed ze naar een doe-het-zelf-zaak. Daar kochten ze 13 meter grasmat. Op één ding hadden ze niet gerekend: de grasmat bleek loodzwaar te zijn en nauwelijks te tillen. In de garage van de doe-het-zelfzaak was het nog een hele worsteling om de grasmat in de auto te krijgen.

Na het bevestigen van de bloemetjes op de grasmatten, plaatste een flinke groep bewoners de matten bij containers op verschillende plekken in De Pijp. Het was een vrolijk gezicht, die groene grasmatten met de bloemetjes. En het werkte: er stond minder vuilnis naast de containers.

Niet altijd makkelijk

Er zijn ook wel eens projecten die niet lukken. En sommige projecten komen makkelijker van de grond dan andere, vertelt Tamara. Zo had het veel voeten in aarde om de plantenbakken te laten plaatsen bij de containers op het Hemonyplein. Personeelsverloop bij de gemeente en miscommunicatie zorgden voor een aantal obstakels. Maar Tamara hield vol. En hoewel de officiële evaluatie nog moet komen, is nu al duidelijk dat er veel minder afval naast de containers wordt geplaatst. 

Samen met het werk dat ze met De Schone Pijp doet, is dit een van de projecten waar ze het meest trots op is. “Dat het uiteindelijk toch gelukt is, ondanks alle obstakels, dat geeft een goed gevoel.”

Een betere wereld begint in je eigen buurt

Waar haalt Tamara haar motivatie vandaan? Ze komt uit de actiewereld, zoals ze dat zelf zegt. Vroeger organiseerde ze al demonstraties voor een betere wereld. Nu, inmiddels 58 jaar, koestert ze nog steeds dezelfde idealen. Ze geeft daar praktisch vorm aan door zich in te zetten voor een leefbare Pijp. In haar eigen woorden: “Als je beter voor de wereld wilt zorgen, begin dan in je eigen buurt.”

Handige links:

Foto’s: Studio Huib van Wersch, www.studiohuibvanwersch.com