Helena_17

Helena Lindberg en Agnes van Bruggen

 

"Het ging zoveel makkelijker dan we dachten"

Helena Lindberg en Agnes van Bruggen
Het ging zoveel makkelijker dan we dachten
Helena en Agnes zijn buren in de Govert Flinckstraat. Ze kennen elkaar sinds 2019 en hebben onlangs met twee andere buren zonnepanelen op hun dak laten leggen. Daarbij waren ze verbaasd dat alles zo voorspoedig ging.

Helena, afkomstig uit Zweden, kwam negen jaar geleden met haar man naar Amsterdam voor haar werk. Inmiddels hebben ze een zoontje van anderhalf jaar. Ze hebben het hier zo naar hun zin, dat ze voorlopig niet van plan zijn om te vertrekken. Agnes heeft voor haar werk in verschillende landen gewoond, maar Amsterdam is al veertig jaar haar thuis. Samen met haar man heeft ze twee volwassen dochters. 

Van kraakpand naar appartementen

Agnes vertelt over het bijzondere pand in De Pijp waarin ze wonen. Het is onderdeel geweest van een school en van een kerk. Later wordt het een kraakpand. In de jaren negentig staat het pand te koop en samen met haar broer en twee vrienden koopt Agnes het pand voor een gunstige prijs. Ze slopen alles zelf. Een van de vrienden is architect en maakt plannen voor de vier appartementen in het pand. 

Zoeken op Google

In 2019 maken Helena en Agnes kennis met elkaar als Agnes weer in Nederland is. De buurvrouwen kunnen het goed met elkaar vinden. Het idee van zonnepanelen speelt al langer bij beide gezinnen, maar wordt concreter als de ouders van Agnes vertellen dat zij voor hun eigen huis een offerte hebben ontvangen voor zonnepanelen.

De vier huishoudens – naast het huishouden van Helena en Agnes doen de andere twee VvE-leden ook mee – besluiten om offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders. “Ik ben gewoon gaan zoeken op Google”, vertelt Agnes. Ze vindt een online bedrijf dat belooft om vijf offertes aan te leveren. Al snel ontvangt ze vier van de vijf beloofde offertes (ten tijde van de publicatie van dit artikel belooft het bedrijf drie offertes in plaats van vijf). Ook de andere huishoudens vragen offertes op. Ze zijn verbaasd hoe makkelijk dit gaat. Sommige aanbieders gebruiken alleen Google Earth om een offerte te maken; andere komen langs. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Helena op haar dakterras. Ten tijde van de fotoshoot was Agnes in het buitenland.
Foto: Studio Huib van Wersch.

Inspectie vóór de offerte

Uiteindelijk kiezen de buren gezamenlijk voor Zonnemarkt. “Wat hielp was dat Zonnemarkt meteen langskwam om de situatie te bekijken, nog voordat ze een offerte uitbrachten,” leggen Agnes en Helena uit. “Dat schepte vertrouwen dat de offerte gebaseerd zou zijn op de werkelijke situatie. Ook gaf de medewerker van Zonnemarkt goede uitleg over zaken als bijvoorbeeld de salderingsregeling. Daarnaast waren de prijzen concurrerend.” De VvE-leden kiezen voor zonnepanelen die iets duurder zijn, maar wel meer rendement geven. 

Voorspoedig proces

Het verdere proces gaat ook voorspoedig: na het accepteren van de offerte komt opnieuw iemand van Zonnemarkt langs om het leggen van de zonnepanelen voor te bereiden. De 24 zonnepanelen worden binnen één dag gelegd. Bijkomend voordeel is dat Zonnemarkt de teruggave van de BTW regelt zodat de huishoudens dit zelf niet hoeven te doen.

“Als wij zelf niet voor wat vertraging hadden gezorgd omdat we eerst nog een paar andere zaken aan het huis wilden doen, had het hele proces misschien een tot twee maanden geduurd,” aldus Helena en Agnes. 

Tips van Helena en Agnes

Hebben Helena en Agnes nog tips? “Vraag meerdere offertes op,” raadt Agnes aan. En zoals eerder genoemd, helpt het als iemand van een zonnepanelenbedrijf langskomt en een inschatting van de situatie maakt vóórdat een offerte wordt uitgebracht. Ook helpt het als je mensen in de VvE hebt die het leuk vinden om in de materie te duiken. Met name het uitzoeken van de regelingen en procedures kost wat tijd. 

Motivatie

Tot slot: wat was hun motivatie om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen?  Helena vertelt: “Voor ons gaat het niet zozeer om de economische kant, hoewel het natuurlijk fijn is dat je na een aantal jaren break-even speelt. Voor ons is vooral belangrijk dat we op een relatief gemakkelijke manier een kleine bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.”

Meer informatie en links

Foto’s: Studio Huib van Wersch